ფრანგებმა ნამდვილად იციან ეს როგორ უნდა მოამზადონ! მათ უამრავი საოცარი კერძის რეცეპტი გაგვიზიარეს. პაშტეტი ერთ-ერთი მათგანია. ადრე ამით ყველაზე საზეიმო ღონისძიებებზე უმასპინძლდებოდნენ. ახლა შეგიძლიათ გადაუსვათ პურს და გემრიელად მიირთვათ.
რატომ უნდა შეიწუხოთ თავი პაშტეტის მომზადებით, როცა შეგიძლიათ ნებისმიერ მაღაზიაში შეიძინოთ? ლოგიკური კითხვაა. მაღაზიაში შეხვდებით მრავალფეროვან, გემრიელ, ხელმისაწვდომ პაშტეტებს. თუმცა სახლში მომზადებული ყოველთვის უკეთესია. მომზადებას 15 წუთი სჭირდება და შეგიძლიათ ძალიან მარტივად გაუმკლავდეთ მას.
სტაფილოს და ქათმის პაშტეტი
მასალები:
- 600–700 გ ქათმის ფილე
- 300-400 გ სტაფილო
- 30-50 გ ხახვი
- 1–1,5 ჩ.კ. მარილი
- 3 მოხარშული კვერცხი
- 2-3 დაფნის ფოთოლი
- წიწაკა, კამა, ვაშლის ძმარი – გემოვნებით
მომზადება:
1. სტაფილოს გააცალეთ კანი, დაჭერით მრგვალ ნაჭრებად.
2. აიღეთ ღრმა თასი. ქათმის მკერდი და სტაფილოს ნაჭერები მასში მოათავსეთ, გაავსეთ ცივი წყლით. შემდეგ დაამატეთ ცოტა მარილი და ხარშეთ ნახევარი საათის განმავლობაში. წყალი ოდნავ უნდა წამოდუღდეს. დაახლოებით 20 წუთის შემდეგ დაამატეთ დაფნის ფოთოლი. გადმოდგით გაზიდან და დაელოდეთ გაციებას.
3. გაასუფთავეთ ხახვი და დაჭერით წვრილად. დაასხით ძმარი. გააჩერეთ 10-15 წუთი.
4. მოხარშული ხორცი და სტაფილო გაატარეთ ხორცის საფქვავში და დაუმატეთ მოხარშული კვერცხის მასა.
5. გაასუფთავეთ კამა და დაამატეთ მიღებულ მასას. შემდეგ შეურიეთ ძმარი და ხახვი. ყველაფერი კარგად აურიეთ. დაამატეთ შავი წიწაკა და მარილი.
ყაბაყის პაშტეტი
მასალები:
- 400 გ ყაბაყი
- 300 გ ახალი შამპინიონი
- 1 ხახვი
- 1 სტაფილო
- 2 კბილი ნიორი
- 100 გ უცხიმო ხაჭო
- 2 ს.კ. სოიოს სოუსი
- შავი პილპილი, მარილი, ქარი, ქინძი, მუსკატის კაკალი – გემოვნებით
- 1 ს.კ. ზეითუნის ზეთი
- 1 კონა მწვანილი
მომზადება:
1. გახეხეთ ყაბაყი და დაუმატეთ მარილი. გააჩერეთ ნახევარი საათის განმავლობაში.
2. წვრილად დაჭერით სოკო და ხახვი. შემდეგ გახეხეთ სტაფილო.
3. ტაფა მოათავსეთ ცეცხლზე და დაასხით ზეთი. პირველ რიგში ხახვი მოხრაკეთ. შემდეგ დაამატეთ სოკო და სტაფილო. ჩაასხით სოიოს სოუსი. დაამატეთ სანელებლები. შეწვით ყველაფერი, სანამ სითხე მთლიანად არ აორთქლდება. დაელოდეთ გაციებას.
4. ტაფაზე მოათავსეთ ყაბაყი. დაასხით ცოტა წყალი. ჩაშუშეთ ბოსტნეული ისე, რომ წყალი მთლიანად აორთქლდეს.
5. დაამატეთ წინასწარ დაჭრილი ნიორი და მწვანილი. დაელოდეთ გაგრილებას.
6. დააბლენდერეთ ყველა ნაზავი. შემდეგ დაამატეთ ხაჭო და გააგრძელეთ დაბლენდერება, სანამ არ გახდება გლუვი.
ქათმის პაშტეტი ყველით
მასალები:
- 300 გ მოხარშული ქათმის ფილე
- 125 გ რბილი ყველი
- 1 კბილი ნიორი
- 30 მლ ლიმონის წვენი
- 100 გ ნიგოზი
1. დააბლენდერეთ ფილე, ნიორი და ყველი. დაუმატეთ ლიმონის წვენით და განაგრძეთ დაბლენდერება. შემდეგ კი დაამატეთ თხილი.
2. კიდევ ერთხელ დააბლენდერეთ, მაგრამ ისე, რომ თხილი ბოლომდე შეერიოს ნაზავს. პაშტეტი მზად არის!
ხაჭოს პაშტეტი ნივრით
მასალები:
- 200 გ ხაჭო
- 2-3 კბილი ნიორი
- 1-2 ს.კ. არაჟანი
- 1 მუჭა მარილი
მომზადება:
1. გაასუფთავეთ ნიორი და წვრილად დაჭერით.
2. ბლენდერში მოათავსეთ ნიორი, მარილი, ხაჭო და არაჟანი. აურიეთ სანამ გლუვი არ გახდება.
ბადრიჯნის პაშტეტი
მასალები:
- 200-300 გ ბადრიჯანი
- 40 გ ნიგოზი
- 1 კბილი ნიორი
- მარილი, წიწაკა, ცაცხვი, ორეგანო – გემოვნებით
მომზადება:
1. გარეცხეთ ბადრიჯანი. დაჭერით და მოათავსეთ ბოსტნეული საცხობ ფირფიტაზე.
2. ღუმელის ტემპერატურა დააყენეთ 180°C- მდე. მოათავსეთ ბადრიჯანი ღუმელში დაახლოებით ნახევარი საათის განმავლობაში. როდესაც ბოსტნეული დარბილდება ღუმელი გათიშეთ და რამდენიმე წუთის განმავლობაში ბადრიჯანი შიგნით დატოვეთ. ასეთი პროცედურის დასრულების შემდეგ კანი ძალიან მარტივად მოშორდება.
3. დაფქვით ნიგოზი ყავის საფქვავში. შეურით ბადრიჯანი, ნიგოზი, ნიორი, კაკალი და ყველა სანელებლები და დააბლენდერეთ. შეგიძლიათ დაამატოთ 1 ს.კ. წყალი.
მოამზადეთ ამ რეცეპტების დახმარებით და მიხვდებით, რომ მაღაზიაში ნაყიდისგან ნამდვილად განსხვავება. გაუზიარეთ თქვენი ფავორიტი რეცეპტი მეგობრებს. საბოლოო ჯამში, ისინიც შეიცვლიან დამოკიდებულებას პაშტეტის მიმართ.