ხახვი და ნიორი ერთ-ერთი ყველაზე ხელმისაწვდომი და, ამავე დროს, ყველაზე ჯანსაღი პროდუქტებია. იმისათვის, რომ მთელი წლის განმავლობაში არომატული და სუფთა პოდუქტები გქონდეთ, უნდა იცოდეთ, როგორ და სად უნდა შეინახოთ ისინი ზამთარში.
არსებობს რამდენიმე ჩვეულებრივი შენახვის მეთოდი, რომლის საშუალებითაც ხახვი და ნიორი ახალი მოსავლის მიღებამდე შეგიძლით საკვებად გამოიყენოთ.
როგორ შევინახოთ ხახვი ბინაში
ხახვის გარეშე თითქმის არცერთი კერძი არ არის სრულყოფილი: სალათები, ხორცისგან მომზადებული კერძები, სუპები… ხახვის თქვენს ბაღში მოყვანა მხოლოდ ნახევრად გაკეთებული საქმეა, მთავარია სწორად შეინახოთ ის. ქალაქის ბინების მკვიდრთათვის, ვისაც სარდაფი არ აქვს, ეს საქმე ორმაგად რთულია.
1. შესანახად მომზადება
ხახვის მოსავლის აღება მიზანშეწონილია არაუგვიანეს აგვისტოს შუა რიცხვებში, მშრალ ამინდში. ხახვი, კარგად და დიდი ხნის განმავლობაში შენახვისას, მთლიანად მწიფდება. ახლად მოყვანილ ხახვს ჯერ კიდევ არ აქვს საკმარისი ფანტელები, რომლებიც შემდგომში ბოლქვს გამოშრობისგან დაიცავს.
მეორეს მხრივ, ხახვი, რომელიც მიწაში იყო, შეიძლება კვლავ დაიწყოს ზრდა და ფესვიც კი გამოიღოს. თუმცა ის დიდი ხნის განმავლობაში არ ინახება. მოსავლის აღებისას არ არის რეკომენდებული ბოლქვების მოშორება, უბრალოდ დაფერთხეთ. ამან შეიძლება გაახანგრძლივოს შენახვის ვადა.
ხახვის შენახვა გაცილებით ეფექტურია საფუძვლიანი გაშრობის შემდეგ. ამისათვის საჭიროა ბოლქვების ერთად მასში სუფთა ჰაერის მოძრაობა. ამისათვის მოსახერხებელია არ ჰქონდეს უშუალო კონტაქტი მიწასთან, თუმცა ჰქონდეს კარგია ვენტილაცია.
მას შემდეგ, რაც ხახვი გახმება, უნდა მოაჭრათ ზედმეტი ნაწილები. ამისათვის უფრო მოსახერხებელია მაკრატლის გამოყენება. მშრალი ფოთლები მოაჭერით ისე, რომ ზემოთ 4-6 სმ სიგრის კისერი და ფესვები დარჩეს, ბოლქვის ძირზე შეხების გარეშე. თუ ხახვი ინახება ლენტებით, მაშინ კისრის სიგრძე უნდა იყოს უფრო გრძელი, 15 სმ-მდე.
შეამოწმეთ და შეეხეთ თითოეულ ხახვს. ისინი არ უნდა იყოს არც დაზიანებული და არც დაავადებული. შეინახეთ მხოლოდ ძლიერი, ჯანმრთელი ბოლქვები თხელი და მშრალი კისრით.
2. მოათავსეთ კოლგოტში
შესაძლებელია კარგი ვენტილაციის შექმნა ხის ყუთებში, ნაქსოვ კალათებში, ქსოვილის ჩანთებში, მაგრამ ძნელია ბოლქვების დაცვა სხვა ბოლქვებთან კონტაქტისგან, რომელთაგან ერთ-ერთი შეიძლება აღმოჩნდეს დაზიანებული და 2 კგ-მდე მოსავალი გააფუჭოს.
ერთ-ერთი ძველი და დადასტურებული მეთოდია ხახვის შენახვა კოლგოტში. ამ დროს ხახვი დიდხანს ინახება, ისინი შეგიძლიათ სამზარეულოს დეკორაციისთვისაც გამოიყენოთ, მაგრამ ამისთვის დიდი შრომა და მოთმინებაა საჭირო.
მაცივარში, ხახვი მხოლოდ რამდენიმე თვის განმავლობაში გაძლებს. არავითარ შემთხვევაში არ გადაიტანოთ იგი პოლიეთილენის პარკში. ხახვს არ მოსწონს ეს მასალა, გაზრდილი ტენიანობის და ვენტილაციის ნაკლებობა სწრაფად გამოიწვევს მის გაფუჭებას.
მოათავსეთ კოლგოტში და ბოლქვებს შორის გააკეთეთ კვანძები. თუ დაგჭირდებათ ხახვი, უბრალოდ ბოლოში გაჭრა საკმარისი იქნება, ის არ შეეხება დანარჩენებს.
როგორ შევინახოთ ნიორი
1. შეინახეთ მისი ბოლოებით
თუ ზამთარში ბევრი ნიორი არ გაქვთ, მაშინ ოპტიმალური შენახვის მეთოდი, რომელიც წინაპრებისთვის საყვარელი მეთოდი იყო – ნივრის ბოლოებზე ლენტების შემოხვევა და ისე შენახვა. ნივრის თავების გვირგვინები შეიძლება დაცული იყოს როგორც სიცივეში, მაგალითად, სარდაფში, ისე სითბოში, სამზარეულოს კედელზე ან ჭერზე ჩამოკიდებული.
2. შეინახეთ ქილებში
ზამთარში ნივრის შესანახად მარტივი და მოსახერხებელი მეთოდი შუშის ქილაა. მანამდე, ბაქტერიების თავიდან ასაცილებლად, საჭიროა ქილის სტერილიზაცია. შემდეგ გაავსეთ მშრალი ნივრით და დაფარეთ სუფთა, მშრალი ქსოვილით.
ასეთი ქილა უნდა განთავსდეს ბნელ, გრილ ადგილას. თუ ეს სამზარეულოს კაბინეტის თაროა, უმჯობესია აირჩიოთ ქვედა თარო. ქალაქის ბინაშიც კი, ასეთ ქილებში ნიორი შეიძლება შეინახოთ გაზაფხულამდე და ის შეინარჩუნებს მთელს თავისი გემოვნებას.
3. შეინახეთ მარილში
მრავალი დიასახლისის თქმით, ნიორი საუკეთესოდ ინახება მარილში. თუ ქილებში შენახვისას ზოგიერთი თავს გაზაფხულზე გამოაქვს ყლორტები, მარილში შენახვისას, ეს პრაქტიკულად არ ხდება.
შენახვისთვის, სუფთა ქილებში მოათავსეთ მთლიანი, არომატული ნივრის თავი, შემდეგ კი გულუხვად დაამატეთ მარილი. სახურავებით დახურეთ ქილები და შეინახეთ გრილ ადგილას. მინუსი ისაა, რომ ბევრი ნივრის ამ გზით შენახვა შეუძლებელია.
ზამთრისთვის ნივრის და ხახვის შენახვა სახლში საკმაოდ მარტივია. მთავარია, ყველაფერს თანმიმდევრობით მიჰყვეთ და თქვენთვის შესაფერისი შენახვის მეთოდი აარჩიოთ.