სალათი ,,ცეზარი” არ გამოუგონებია რომის იმპერატორ გაიუს იულიუს კეისარს მეტიც, ის არასოდეს არ ჭამდა სალათებს. ფაქტობრივად, მხოლოდ 1924 წელს, პირველად, იტალიელმა ემიგრანტმა, კეისარმა კარდინინმა, მოამზადა თავისი სუპერ პოპულარული სალათი მექსიკურ ტიხუანაში, სადაც ის ერთ–ერთი რესტორნის შეფი იყო.
ლეგენდის თანახმად, ეს 4 ივლისს, აშშ-ს დამოუკიდებლობის დღეს მოხდა. რესტორანში იმდენი სტუმარი იყო, რომ სამზარეულოდან საჭმლის გამოტანას ვერ ასწრებდნენ. კარდინინმა სწორედ მაშინ მოამზადა პირველად სალათი ,,ცეზარი.”
გურმანებს მთელს მსოფლიოში მისი იმპროვიზაციის შედეგი იმდენად მოეწონათ, რომ 1953 წელს იგი პარიზში ეპიკურეს საზოგადოებამ აღიარა, როგორც “საუკეთესო რეცეპტი, რომელიც ამერიკაში ბოლო 50 წლის განმავლობაში გამოჩნდა.”
მომზადების სიმარტივე, პროდუქციის შესანიშნავი კომბინაცია, კვერცხი და სანელებლების შესანიშნავი სოუსი (დღეს იყიდება სახელწოდებით “კეისარი კარდინინის სოუსი”) ძვირადღირებული რესტორნების მენიუს მთავარი ნაწილი გახადა.
დღეს ბევრი მზარეული ცეზარს თავისებურად ამზადებს. ზოგი ამატებს ხორცს (ბეკონი, ლორი, ქათამი), ზოდი – ზღვის პროდუქტები (ქაშაყი ფილე, ანჩოუსი).
დღეს, ჩვენ გაგიზიარებთ რეცეპტს, რომელიც ახლოსაა კლასიკასთან და გეტყვით, როგორ ამზადებს მილიონობით ადამიანი ამ პოპულარულ სალათს.
1. იდეალური სოუსი
ეს სოუსი თხევად მაიონეზს წააგავს, მაგრამ გემო განსხვავებულია. რა თქმა უნდა, შეგიძლიათ გამოიყენოთ მაიონეზი, მაგრამ, მერწმუნეთ, ამ შემთხვევაში თქვენი სალათი საერთოდ არ იქნება ისეთი, როგორმაც მსოფლიო აღიარება მოიპოვა.
პირველად, დაჭერით ნიორი, ჩაყარეთ ბლენდერში, რომელშიც სოუსის მომზადებას აპირებთ. და დაამატეთ კარდიდინის სოუსი. კვერცხი მხოლოდ 30 წამის განმავლობაში მოათავსეთ მდუღარე წყალში, ეს გაათბობს ცილას და გახდის მას უფრო ბლანტს. შემდეგ გატეხეთ და მოათავსეთ ბლენდერში. თუ თქვენი სოუსი ძალიან თხელია, დაამატეთ გახეხილი მოხარშული კვერცხი.
2. სალათის ფურცლები
კეისარ კარდინინმა თავის რეცეპტში შეიტანა რომაული სალათის ფოთლები, ყველაზე მყიფე მსოფლიოში, როგორც თვითონ ირწმუნებოდა. დღეს უპირატესობა ყველაზე ხშირად აისბერგის სალათის ფურცლებს ენიჭება.
3. სუხარი
სუხარებისთვის გამიყენებეთ თეთრი პური, სასურველია ბაგეტი, რომელიც უნდა დაჭრათ პატარა კუბიკებათ, გამოაცხოთ ღუმელში ან შეწვათ ტაფაში ზეითუნის ზეთთან და ნიორთან ერთდ.
ნებისმიერ შემთხვევაში, სუხარმა უნდა შეინარჩუნოს სინაზე.
4. ქათმის ფილე
ქათმის ფილე ჯერ კარგად უნდა დაბეგვოთ, შემდეგ კი წვრილ ზოლებად დაჭრათ. მოაყარეთ მარილი და პილპილი, შემდეგ მობრაწეთ ორივე მხრიდან მაღალ ტემპერატურაზე.
მაგრამ შეეცადეთ ქათამი არ გამოშრეს. მზა ფილე უნდა იყოს წვნიანი, რაც დადებითად იმოქმედებს სალათის გემოზე. სალათის მომზადებამდე, გააჩერეთ ფილე 5 წუთის განმავლობაში. ცხელი ხორცი სალათის ფოთლებზე უარყოფითად იმოქმედებს.
5. სერვირება
სალათის რეცეპტი უზრუნველყოფს სპეციალურ დეკორაციას. პირველი, სალათის ფოთოლი მოათავსეთ თეფშზე, ცენტრში – დაჭრილი ფილე, კვერცხი და პომიდორი და ზემოდან მოასხით სოუსი, შემდეგ მოყარეთ სუხარი. შეგიძლიათ რამდენიმე თეფშზე გააკეთოთ ან ერთიანად მიართვათ სტუმრებს.
სალათი ,,ცეზარი” ქათმით, ჩერი პომიდვრით და მწყერის კვერცხებით
მასალები სალათის ძირითადი ნაწილისთვის
- 100 გ რომაული სალათის ფოთოლი
- 400 გ ქათამი
- 20 გ პარმეზანი
- 5 მწყერის კვერცხი
- 50 გ ჩერი პომიდორი
- 150 გ ბაგეტი
შევსებული სოუსისთვის
- 1 ქათმის კვერცხი
- 0,5 ლიმონი
- 1 ჩ.კ. დიჯონის მდოგვი
- 5 მლ ვორესტერის სოუსით
- 50 გ ჩერი პომიდორი
- ნივრის 3 კბილი
მომზადება:
1. კარგად გარეცხეთ სალათის ფურცლები.
2. დაჭერით ბაგეტი პატარა კუბებად.
3. გააცხელეთ ტაფა და მოასხით ზეითუნის ზეთი, მოაყარეთ ნივრის რამდენიმე კბილი, დაელოდეთ სანამ ყავისფერი არ გახდება და გადმოიღეთ.
4. ბაგეტის ნაჭრები მობრაწეთ ზეთში მანამ, სანამ ოქროსფერი არ გახდება.
5. მოხარშეთ მწყერის კვერცხები 4-5 წუთის განმავლობაში. გააციეთ ცივ წყალში, დაჭერით ნახევარ ნაჭრებათ. დაჭერით ჩერი პომიდორი.
6. მოამზადეთ სოუსი. ქათმის კვერცხი 20-30 წამის განმავლობაში ჩადეთ 1 ჭიქა მდუღარე წყალში, შემდეგ გადაიტანეთ ცივ წყალში.
7. მოათავსეთ კვერცხი ბლენდერში, დაამატეთ მდოგვი, ვორესტერის სოუსი, ზეითუნის ზეთი, ლიმონის წვენი (თავდაპირველი რეცეპტით, კირის წვენი). ურიეთ სანამ გლუვი არ გახდება, გემოვნებით, დაამატეთ მარილი საჭიროების შემთხვევაში. დაამატეთ დაჭრილი ნიორი.
8. სალათის ფოთოლი დადეთ თეფშზე, დაასხით სალათი, შემდეგ ყველა დანარჩენი ინგრედიენტი. დაამატეთ სოუსი და გაანაწილეთ გახეხილი პარმეზანით.
9. სალათი ,,ცეზარი” ქათმით და ჩერი პომიდორით მზად არის.
სალათი ,,ცეზარი” კრევეტებით
მასალები:
- 1 კონა რომული სალათის ფოთოლი
- რამდენიმე ჩერი პომიდორი
- 2 ს.კ. გახეხილი პარმეზანი
- 10-12 ც. ვეფხვისებრი კრევეტი
- 1/2 ბაგეტი
- 1 კბილი ნიორი
- მარილი, წიწაკა – გემოვნებით
მასალები სოუსისთვის:
- 1 კვერცხის გული
- ლიმონის მეოთხედი წვენი
- 50 მლ ზეითუნის ზეთი
- 1 კბილი ნიორი
- 3-4 ნაჭერი ანჩის ფილე
- მარილი, წიწაკა – გემოვნებით
მომზადება:
1. გაფრცქვენით ნივრის კბილი, გახეხეთ და გაყავით ორ თანაბარ ნაწილად. გარეცხეთ, ერთ ნაწილს დაამატეთ ერთი კოვზი ზეითუნის ზეთი, მარილით და წიწაკით და დაამატეთ კრევეტები.
2. დაჭერით ბაგეტი კუბიკებათ და მოათავსეთ ცხელ ღუმელში 10 წუთის განმავლობაში 180 გრადუსზე. აიღეთ პატარა ტაფა, გააცხელეთ და მოასხით ზეითუნის ზეთი, მასში ნივრის მეორე ნახევარი მოათასეთ და ამ ნივრის ზეთში შეწვით კრევეტები. მოაყარეთ მარილი და პილპილი და გადმოდგით.
3. ახლა მოამზადეთ სოუსი. კვლავ გახეხეთ ნივრის კბილი და ანჩის ფილე.
4. დაამატეთ კვერცხის გული, ლიმონის წვენი, მარილი, წიწაკა, თანდათანობით დაამატეთ ზეითუნის ზეთი და გააგრძელეთ თქვეფა. მოამზადეთ მაიონეზის მსგავსი სოუსი. დასასრულს, სოუსს დაამატეთ ნიორი: მზა სოუსი უნდა იყოს ოდნავ მჟავე და პიკანტური.
5. გაათბეთ ტაფა და მოათავსეთ კრევეტები იგივე ზეთში, რომელშიც შეწვით.
6. სალათის ფოთოლი, პომიდორი და კრევეტები შეურიეთ თასში, დაამატეთ სოუსით, კარგად აურიეთ და გადაიტანეთ თეფშებზე. შემწვარი კრევეტები მოათავსეთ ზემოდან და, თუ სასურველია, მოაყარეთ გახეხილი პარმეზანით.
სულ ესაა. სალათი ,,ცეზარი” კრევეტებით მზადაა.
თითოეული ადამიანი ამ სალათში რაღაც განსაკუთრებულს პოულობს. ჩვენ ვიმედოვნებთ, რომ ჩვენი რეცეპტები განსაკუთრებული გახდება თქვენთვის. გაუზიარეთ თქვენს მეგობრებსაც.