თითოეულმა დიასახლისმა იცის, რომ ზაფხული დასვენების დრო არაა. ივნისიდან ოქტომბრამდე თითოეული სამზარეულო საკონსერვო საწყობი ხდება, სადაც მოხერხებული ხელები ბუნების საჩუქრებს ამარაგებს. რა თქმა უნდა, შინაურულ კონსერვებს შორის პირველ ადგილზე მურაბაა. რომელი მურაბაა ყველაზე გემრიელი? საკითხი რთულია, მაგრამ უპირობო ფავორიტებს შორისაა მარწყვის მურაბა.
მარწყვის მურაბა მთელი კენკრით
მთელი კენკრის მარწყვის მურაბას ერთი ნაკლი აქვს. მასში სიროფი ძალიან თხევადი გამოდის. რა თქმა უნდა, ის შეგიძლიათ გამოიყენოთ ან უკიდურეს შემთხვევაში ჯემის მიღებამდე გაასქელოთ. დღეს რედაქცია უფრო საინტერესო მეთოდზე გიამბობთ.
თქვენს წინაშეა მარწყვის მურაბა ბანანით. კენკრა არ მჟავდება, სიროფი კი ჯემის გარეშე სქელდება! მწიფე, ოდნავ გამუქებული (მწვანე ბანანს ორჯერ ადუღებენ) ბანანი გამოიყენეთ.
ინგრედიენტები:
- 1 კგ ახალი მარწყვი
- 350 გრ მწიფე ბანანი
- 500 გრ შაქარი
მომზადება:
1. მარწყვი გადაარჩიეთ, გამდინარე წყალში გარეცხეთ და შაქარი დააყარეთ. თუ კენკრა ძალიან დიდია, შუაზე გაჭერით. 4-7 საათით გააჩერეთ, რომ კენკრამ წვენი გამოიღოს.
2. კენკრა ცეცხლზე დადგით და ადუღებამდე მიიყვანეთ, მაგრამ არ აადუღოთ. აურიეთ, ქაფი მოხადეთ და გამორთეთ. მურაბის გაგრილებას დაელოდეთ და კვლავ ცეცხლზე დადგით.
3. ბანანი ნაჭრებად დაჭერით ან ჩანგლით დაჭყლიტეთ. მურაბას დაუმატეთ და აურიეთ.
4. მარწყვი-ბანანის მურაბა ადუღების შემდეგ სუსტ ცეცხლზე 15 წუთით ხარშეთ. არ დაგავიწყდეთ, ქაფი მოხადეთ.
5. მზა მურაბა მშრალ, სტერილურ მინის ქილებში გადაანაწილეთ და თავსახური მოხუფეთ. ქილები თავსახურით ქვემოთ გადააბრუნეთ და თბილად შეფუთეთ. სრულ გაგრილებამდე გააჩერეთ.
6. მურაბა გრილ ადგილას შეინახეთ.