ეს მარტივი საშუალება ხელს უწყობს წონის დაკარგვას, აუმჯობესებს სუნთქვას, მკურნალობს მჟავას რეფლუქს, ამცირებს შაქარს სისხლში, ამშვიდებს დაძაბულ ფეხებს და ამსუბუქებს ყელის ტკივილს.
თუ თქვენს საკუჭნაოში ვაშლის ძმარი გაქვთ, ალბათ იცით რამდენად ჯანსაღია. თუ არ იცნობთ ამ მრავალმხრივი და ეკონომიური საშუალების გამოყენების მეთოდებს, შეიძლება დაგაინტერესოთ:
ვაშლის ძმარის სარგებელი და გამოყენება
ქვემოთ მოცემულია ცხრა მიზეზი, რის გამოც სახლში მუდამ უნდა გქონდეთ ვაშლის ძმარი.
როგორ იწარმოება ვაშლის ძმარი?
ვაშლის ძმარი არის ფერმენტირებული პროდუქტი, რომელიც მდიდარია ფერმენტებით და პრობიოტიკებით. როგორც სახელი გვეუბნება, იგი მზადდება ფერმენტირებული ვაშლისგან. ვაშლის ძმარი მზადდება ისევე, როგორც სხვა ფერმენტირებული სასმელები, როგორიცაა კომბუჩა. ქვემოთ მოცემულია წარმოების უფრო დეტალური პროცესის მოკლე მიმოხილვა.
ამ პროცესის პირველ ეტაპზე, შაქარი იხსნება გაფილტრულ წყალში, რომელსაც შემდეგ ურევენ დაჭრილი ვაშლის ნაზავს. ეს ნარევი რჩება ოთახის ტემპერატურაზე ერთიდან ორ კვირამდე, სანამ ბუშტები დაიწყებს ამოსვლას, რაც მიუთითებს შაქრის ალკოჰოლად გადაქცევაზე. (ვინაიდან იგი შეიწოვება დუღილის პროცესში, ვაშლის ძმარი შეიცავს ძალიან ცოტა შაქარს და ნახშირწყლებს, რაც მას თითქმის დიეტურ პროდუქტად აქცევს).
მეორე ეტაპზე, ვაშლები ამოღებულია, ხოლო სითხე რჩება ოთახის ტემპერატურაზე, კიდევ სამი ოთხი კვირის განმავლობაში. ამ დროის განმავლობაში, ალკოჰოლი ძმრის მჟავას ბაქტერიების მოქმედებით შედის ძმრის მოქმედებაში, რაც დამახასიათებელ მჟავე გემოს აძლევს.
ბაქტერიები ასრულებენ თავიანთ საქმეს ამიტომ, კონტეინერის ძირში ჩნდება მცირე რაოდენობით ნალექი, ხოლო ზედაპირზე იქმნება სასარგებლო ბაქტერიების კოლონია. მისი არსებობით, ადვილია განასხვავოთ ორგანული, ნატურალური, გაფილტრული დაუმუშავებელი ვაშლის ძმარი.
სასარგებლო ბაქტერიების კოლონია არის ქაფის ღრუბელი, ფილიფრული დაგროვება, რომელიც შედგება ცილოვანი ფერმენტების და პრობიოტიკური ბაქტერიებისგან. ის შეიძლება არსებობდეს მხოლოდ დაუმუშავებელი ფილტრაციის ძმარიში, ასე რომ თქვენ ვერ იპოვნებთ მას მაღაზიებში.
იმისდა მიუხედავად, რომ მინიმუმ ერთი წყარო ამტკიცებს, რომ ვაშლის ძმარი შეიძლება შეიცავდეს იმდენი საკვებ ნივთიერებებს, რამდენსაც ვიტამინი C, B, მაგნიუმი და კალიუმი, ვაშლის მსგავსად, არანაირი მტკიცებულება არ არსებობს, განსაკუთრებით პასტერიზებულ სახეობებთან მიმართებაში.
ვაშლის ძმარი შესულია აშშ სოფლის მეურნეობის დეპარტამენტის საკვების მონაცემთა ბაზაში, თითქმის ცარიელია და შეიცავს ძალიან ცოტა კალორიას და ნატრიუმს.
ზოგი ამტკიცებს, რომ ვაშლის ძმარივით დაუმუშავებელი და დაუცველი ჯიშები, რომლებიც სახლში მომზადებული, ინარჩუნებს ვაშლში შემავალ ზოგიერთ საკვებ ნივთიერებას. მიუხედავად ამისა, ის შეიცავს მძლავრ ანტიმიკრობულ ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო საშუალებებს: ძმარმჟავას და მჟავას მჟავას.
ვაშლის ძმარი ასევე შეიცავს ლიმონმჟავას, ფორმულას, ლაქტურ და საქციურ მჟავებს, ასევე ანტიოქსიდანტებს, როგორიცაა კოფეინის მჟავა, კატექინები, ქლოროგენული მჟავა, ეპიკატეტინი და ნაღვლის მჟავა, რომლებიც ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს, იწვევენ ჟანგვითი სტრესს და ხელს უწყობენ ანთების პროცესის შესუსტებას.
ქვემოთ მოცემულია ვაშლის ძმარის 9 სასარგებლო თვისება.
გემარებათ წონის დაკლებაში
2009 წელს ჟურნალ ,,ბიოსაიენსში,” გამოქვეყნებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ვაშლის ძმარი გეხმარებათ ჭარბი წონისა და ცხიმების მოშორებაში. ამ კვლევაში, 144 ჭარბ წონიანი იაპონელი მოზარდი მონაწილებოდა, რომლებიც მოიხმარნენ 1 ან 2 სუფრის კოვზ ძმარს, ან პლაცებო-სასმელს ყოველდღე 12 კვირის განმავლობაში. ალკოჰოლის მოხმარების გარდა, მონაწილეებს არ ჰქონდათ შეზღუდვები დიეტასა და აქტივობის დონეზე.
სასმელში დამატებული 1–დან 2 სუფრის კოვზი ძმარი დადებით გავლენას ახდენს წონის დაკლებასა და ჯანმრთელობის გაუმჯობესებაში.
მოხმარებული 2 სუფრის კოვზი ძმარი ყველაზე მომგებიანი იყო.
კვლევის ავტორებმა დაასკვნეს, რომ „ძმარი ყოველდღიურ მოხმარებაში შეიძლება სასარგებლო იყოს მეტაბოლური სინდრომის პროფილაქტიკისთვის, ჭარბი წონის მკურნალობისთვის.“ ითვლება, რომ წონის დაკლება დამოკიდებულია ძმარმჟავას მჟავაზე, რაც თრგუნავს მადას და ზრდის მეტაბოლიზმს, ასევე ამცირებს წყლის შეკავებას.
მეცნიერები ასევე ვარაუდობენ, რომ ვაშლის ძმარი ერევა თქვენი სხეულის მიერ სახამებლის მონელებას, რის შედეგადაც შედის სისხლში ნაკლები კალორია.
სუნთქვის გაუმჯობესება
თუ გსურთ პირის ღრუს ჰიგიენის გაუმჯობესება, მაგრამ სათანადო ვერ გეხმარებათ არაჯანსაღი კონტროლში, ჩემი პირველი რეკომენდაციაა თქვენი დიეტის გადახედვა და თქვენი საჭმლის მომნელებელი სისტემის ჯანმრთელობის შემოწმება.
თუ თქვენ ჭამთ ძალიან არასასიამოვნო არომატიან საკვებს და გაქვთ არარეგულარული განავალი, ცუდი სუნთქვა სავარაუდოდ არასასიამოვნო იქნება. ერთი ვარიანტია ნიორი და ხახვი გამორიცხოთ. ამ შემთხვევაში, თქვენ უარს ამბობთ მათ ჯანმრთელობის სარგებლიანობაზე.
როგორც მეორეხარისხოვანი ღონისძიება, თქვენ შეგიძლიათ ებრძოლოთ სუნთქვას, დაამატეთ 1-2 სუფრის კოვზი ვაშლის ძმარი 8-უნციაან ჭიქა წყალში, რომ გამოირეცხოთ პირის ღრუ კბილების გახეხვის შემდეგ.
დარწმუნდით, რომ გაისუფთავეთ პირის ღრუს სუფთა წყლით, რათა მოიშოროთ დარჩენილი მჟავა კბილებიდან, წინააღმდეგ შემთხვევაში ეს დააზიანებს კბილის მინანქარს. სწორად შესრულების შემთხვევაში, ყოველდღიური გამორეცხვა ხელს შეუწყობს ბაქტერიების გამომწვევი სუნის მოკვლას, შეამცირებს ცუდი გემოვნებას და ხელს შეუშლის პირის სიმშრალეს.
გამორიცხავს მჟავა რეფლუქსს
პოპულარული რწმენის საწინააღმდეგოდ, გულძმარვა ხშირად გამოწვეულია კუჭში ძალიან ცოტა, მჟავის არსებობით. მისი არარსებობა იწვევს საჭმლის მონელების შენელებას. როდესაც ის ძალიან მცირეა, საკვები და გაზი ახდენს კუჭზე ზეწოლას.
თუ ეს რეგულარულად გაწუხებთ, დალიეთ ერთი ჭიქა თბილი წყალი 1 ჩაის კოვზი ვაშლის ძმართან ერთად ჭამამდე 30 წუთით ადრე. (ზოგი უმატებს თაფლს, რათა ძმარის არომატს გამოდევნოს). ვაშლის ძმარის დამატებით, რომელსაც აქვს pH, მსგავსი კუჭის მჟავასთან, თქვენ უზრუნველყობთ საკმარის მჟავიანობას მონელების გასაუმჯობესებლად, რითაც თავიდან აიცილებთ გულძმარვას.
ხელს უშლის ცხვირის შეშუპებას
გაციების, სეზონური ალერგიის ან სინუსის ინფექციის პირველი ნიშნის დროს გამოიყენეთ ვაშლის ძმარი, რომელიც ცნობილია ცხვირის შეშუპების და თხევადი ლორწოს რაოდენობის შემცირებით. ლორწოს ლიკვიდაცია ხელს უწყობს დრენაჟს და საშუალებას აძლევს სხეულს გადაადგილდეს ბაქტერიები და სხვა მიკრობები, რომლებიც იწვევენ ინფექციას.
ნაჩვენებია ძმარმჟავას ანტიმიკრობული თვისებები, რომლებიც ხელს უშლის ბაქტერიების ზრდას.
ვაშლის ძმარი გამოყენების ორი ვარიანტი ცხვირის გასუფთავების მიზნით:
შიდა გამოყენებისთვის: დაამატეთ 1/4 ჭიქა ვაშლის ძმარი გაფილტრული წყლის 16 უნცია. აურიეთ და დალიეთ ეს ტონიკი მთელი დღის განმავლობაში. გარდა ამისა, შეგიძლიათ ყოველდღე დალიოთ 2 სუფრის კოვზი ვაშლის ძმარი, გაზავებული 8 უნცია წყალში, სანამ თქვენი მდგომარეობა არ გაუმჯობესდება.
ცხვირის გამორეცხვა: დაამატეთ ½ -1 ჩაის კოვზი ვაშლის ძმარი 6-8 უნცია თბილი გაფილტრული წყალს. კარგად აურიეთ. გამოიყენეთ მანამ, სანამ თავს უკეთესად არ იგრძნობთ.
აჩერებს სლოკინს
შეგიძლიათ მიიღოთ ერთი ჩაის კოვზი სუფთა ვაშლის ძმარი, ან შეურიოთ 6–8 უნცია გაფილტრული წყალი და სწრაფად დალიოთ. ზოგის აზრით, მისი დალევა ჭიქის მოპირდაპირე მხრიდან კიდევ უფრო ეფექტურია.
სისხლში ამცირებს შაქრის დონეს
CNN Health-ის თანახმად, არსებობს მნიშვნელოვანი მტკიცებულება, რომ ძმარი, მათ შორის ვაშლის, სისხლში შაქრის კონტროლს უწყობს ხელს. როგორც მოგეხსენებათ, სისხლში შაქრის რეგულირება მნიშვნელოვანი ფაქტორია დიაბეტის და გულის დაავადებების რისკის შემცირებისთვის.
პროფესორი ქეროლ ჯონსონი, დოქტორი, არიზონას სახელმწიფო უნივერსიტეტის კვების ასოცირებული დირექტორი, 10 წელზე მეტია სწავლობს ძმარიზე არსებულ ეფექტს და გვთავაზობს, რომ ეს შეიძლება იყოს სასარგებლო სისხლში შაქრის კონტროლისთვის მე-2 ტიპის დიაბეტით დაავადებულებში.
ჯონსტონი ამტკიცებს, რომ კვლევის მონაწილეებმაც კი დაადგინეს, რომ სასარგებლოა ძმარი მოხმარებაში. ,,ძმარი გავლენას ახდენს ყველა ჯგუფზე, მაგრამ ყველაზე მნიშვნელოვანი ცვლილებები დაფიქსირდა პრედიაბიკის ჯგუფში”, – თქვა მან. ,,ამ ჯგუფის შედეგები წარმოუდგენელი იყო, [შაქარი სისხლში] მკვეთრად დაეცა და შენარჩუნდა ამავე დონეზე.
ამშვიდებს სისხლძარღვებს
გულძმარვის გარდა, ვაშლის ძმარი ასევე სასარგებლოა კუჭის დასამშვიდებლად. საუკეთესო ვარიანტია აურიოთ და დალიოთ 1-2 სუფრის კოვზი ვაშლის ძმარი და გაფილტრული წყლის 8 უნცია. ვაშლის ძმარი ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, რადგან:
- ვაშლის სიდრი ძმარი დუღილის დროს მიღებული ფერმენტები, ხელს უწყობენ საჭმლის მონელებას, ხელს უწყობენ პროდუქციის გაფუჭებას და ასიმილაციას;
მისი მჟავიანობა ხელს უწყობს კუჭში მჟავების დონის შევსებას სათანადო pH- ის შენარჩუნებაში, რაც მნიშვნელოვანია მინერალების დამუშავებისა და ფერმენტების ეფექტურობისთვის; - მასში შემავალი ძმარმჟავა უზრუნველყოფს შეშუპების მოშორებას და გაზრდილი გაზის წარმოქმნას, რადგან ის ორგანიზმს ეხმარება მინერალების შეწოვაში;
- ნათქვამია, რომ მასში შემავალ მჟავას აქვს ანტიბაქტერიული, სოკოს საწინააღმდეგო და ანტივირუსული თვისებები, რაც თქვენს სხეულს ეხმარება ნაწლავების მოძრაობების სიხშირეში;
- თუ რეგულარულად განიცდით ფეხების ტკივილს, ეს შეიძლება იყოს იმის ნიშანი, რომ თქვენი სხეული ან არ გაძლევთ მინერალებს, როგორიცაა კალციუმი, მაგნიუმი, ან კალიუმი, ან კარგავს გარკვეულ მინერალებს pH- ის დისბალანსის გამო.
- პოპულარული რწმენის საწინააღმდეგოდ, კუნთების კრუნჩხვები არ არის გარკვეული მინერალის დეფიციტის ნიშანი. ხშირად თქვენ შეგიძლიათ გაათავისუფლოთ კრუნჩხვები უბრალოდ ვაშლის ძმარით დალევით, რადგან ეს ხელს შეუწყობს თქვენი სხეულის pH დარეგულირებას. როდესაც pH სწორად არის დაბალანსებული, სხეულს შეუძლია ეფექტური მეტაბოლიზაცია და სასიცოცხლო მინერალების განაწილება, როგორიცაა კალციუმი, მაგნიუმი და კალიუმი.
ანალოგიურად, თქვენ შეგიძლიათ გამოიყენოთ ვაშლის ძმარი ნერვული ტიკების დროს. 1-2 სუფრის კოვზი ვაშლის ძმარი დაამატეთ 8 უნცია გაფილტრული წყალს და დალიეთ კრუნჩხვების, კუჭქვეშა ჯირკვლის ან “ნერვული” ტიკების პირველი ნიშნის დროს.
შეამცირებს ყელის ტკივილს
ყელის ტკივილი, როგორც წესი, გამოწვეულია ალერგიით და ვირუსებით, ზოგჯერ კი ბაქტერიებით. მიუხედავად იმისა, რომ ვაშლის ძმარი არ განკურნავს ყელის ტკივილს, მისი გამოყენებით შეიძლება შემცირდეს მისი ხანგრძლივობა.
ყელის ტკივილის პირველი ნიშნის დროს შეგიძლიათ გამოივლოთ თბილი წყალი, რომელიც შერეულია ვაშლის ძმარში. 1-2 სუფრის კოვზ ვაშლის ძმარს დაამატეთ 8 უნცია თბილი წყალი და სურვილისამებრ დაამატეთ 1 ჩაის კოვზი თაფლი და / ან ლიმონის წვენი.
ყელის ტკივილის მოშორების კიდევ ერთი შესანიშნავი გზაა ყურებში მცირე რაოდენობით 3%-იანი წყალბადის ზეჟანგით ჩასხმა. დაელოდეთ 5-10 წუთის, სანამ ბუშტუკების უმეტესი ნაწილი არ ამოვა, შემდეგ კი სითხე გადაწურეთ ქსოვილზე.
გაიმეორეთ პროცესი მეორე ყურზე. არ გამოიყენოთ ეს ტექნიკა, თუ გაქვთ ინფიცირებული ყური ან ყურის ტკივილი.
ვაშლის ძმარია გამოყენების უფრო მეტი გზა
ვაშლის ძმარი ასევე:
- დაგეხმარებათ მუწუკების მოშორებაში
- მოგაშორებთ სისხლჩაქცევებს
- აშორებს მეჭეჭებს
- მკურნალობს ქერტლს
- ათეთრებს კბილებს (მაგრამ გაითვალისწინეთ, რომ ვაშლის სუფთა ძმარმა შეიძლება
მჟავიანობის გამო დააზიანოს კბილის მინანქარი)გარდა ამისა, სასარგებლოა სახლის ან ხილისა და ბოსტნეულის დასუფთავებისთვის. ზოგი მას სარეველების გასაკონტროლებლად იყენებს. ასევე ცნობილია, რომ ის ანეიტრალებს სუნს სახლში.