ზარმაცი ტოლმა დიდი ოჯახისათვის. ბოშების ბარონის ცოლის რეცეპტი

შაბათობით ზარმაც ტოლმას ბრინჯით ვამზადებ. მთელი ოჯახი 3-4 დღე ვჭამთ. ტოლმა იმდენი გამოდის, რომ მშიერი არავინ რჩება! რეცეპტი ყველა დიასახლისს გამოადგება, რადგან დროს ნამდვილად ზოგავს და თავად კერძი ძალიან გემრიელი გამოდის.

დღეს გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ ზარმაცი ტოლმა დიდი ოჯახისთვის. შეუდარებელი კერძი ყველა შემთხვევისთვის!

ზარმაცი ტოლმა ბრინჯით

ინგრედიენტები ტოლმისთვის:

  • 1 კგ ხორცის ფარსი
  • 2 კვერცხი
  • 1 კგ კომბოსტო
  • 1-2 ჭიქა მოხარშული ბრინჯი
  • 2 ხახვი
  • მარილი, წიწაკა, სანელებლები გემოვნებით

ინგრედიენტები სოუსისთვის:

  • 5 ს/კ პომიდვრის პასტა
  • 4-5 ს/კ არაჟანი
  • 2 სტაფილო
  • 1-2 ხახვი
  • 5 კბილი ნიორი
  • 300 მლ ცხელი, მდუღარე წყალი
  • მარილი, წიწაკა, სანელებლები გემოვნებით

მომზადება:

1. კომბოსტო წვრილად დაჭერით და 10 წუთით მდუღარე წყალი დაასხით. კომბოსტო საწურზე გაწურეთ.

2. წინასწარ ბრინჯი და ფარში მოამზადეთ. ფარშისთვის ღორის ხორცს ვიყენებ. ბრინჯი გარეცხეთ და სუსტ ცეცხლზე მომზადებამდე ხარშეთ, ადუღების შემდეგ ზუსტად 10-12 წუთით. ხახვი გაასუფთავეთ და წვრილად დაჭერით.

3. ღრმა თასში კომბოსტოს ბრინჯი, ფარში, კვერცხი და ხახვი აურიეთ. მარილი, წიწაკა და ნებისმიერი სანელებელი გემოვნებით მოაყარეთ (მე ბალახების ნარევს ვიყენებ). კარგად აურიეთ.

4. მიღებული ნარევიდან სველი ხელით კოტლეტები გააკეთეთ. საცხობ ფორმას მცენარეული ზეთი წაუსვით და კოტლეტები მოათავსეთ. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში ტოლმა 25-30 წუთით აცხვეთ.

5. სოუსის მოსამზადებლად გახურებულ ტაფაზე მცენარეულ ზეთში კუბებად დაჭრილი ხახვი შეწვით. 3 წუთით ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით, პერიოდულად აურიეთ.

სტაფილო სახეხზე გახეხეთ და ხახვს დაუმატეთ, აურიეთ. სტაფილო და ხახვი სუსტ ცეცხლზე კიდევ 5-7 წუთით დარბილებამდე შეწვით.

6. შემდეგ პომიდვრის პასტა და არაჟანი დაუმატეთ. მარილი, წიწაკა და ბალახების ნარევი დაუმატეთ. სტაფილო ხახვთან და სოუსთან ერთად კიდევ 5 წუთით თუშეთ.

ნიორი დაჭყლიტეთ და სოუსს დაუმატეთ, ცხელი, მდუღარე წყალი დაასხით. სუსტ ცეცხლზე კიდევ 3-4 წუთით ხარშეთ, პერიოდულად აურიეთ.

7. ტოლმა ღუმელიდან გამოიღეთ და ცხელი სოუსი დაასხით. სოუსი მთელ ზედაპირზე თანაბრად გადაანაწილეთ. ტოლმა კვლავ ღუმელში შედეთ და 180 გრადუსზე კიდევ 40 წუთით აცხვეთ.

8. ესეც ასე, გემრიელი ზარმაცი ტოლმა მზადაა. გემრიელად მიირთვით!

ზარმაცი ტოლმა ბრინჯით ნოყიერი და მადის აღმძვრელი გამოდის. მის მომზადებას მარტივად შეძლებთ. კერძი კი არა ერთი დიდი სიამოვნებაა! სავახშმოდ აუცილებლად მოამზადეთ და ოჯახის წევრები ამ რეცეპტს სათანადოდ დააფასებენ.