როგორ მოვამზადოთ ჩვენი ბავშვობის საყვარელი “მედოგი” მარტივად

2147

უფროსი თაობის წარმომადგენლებს კარგად ახსოვთ უგემრიელესი ნამცხვარი ,,მედოგი“, რომელიც ნაზი და ჰაეროვანია, თითქოს პირში დნება. ტორტის საოცარი გემო დამოკიდებულია იმაზე, თუ როგორ თაფლს გამოიყენებთ.

საჭირო იგრედიენტები ცომისთვის:

  • კვერცხი 3 ცალი
  • შაქარი 200 გრ
  • თაფლი 120 გრ
  • კარაქი 75 გრ
  • ფქვილი 700 გრ
  • საჭმელი სოდა 1 ჩ. კ.
  • იგრედიენტები კრემისთვის
  • 30% ცხიმიანობის არაჟანი 800 გრ
  • შაქარი 270 გრ

მომზადების წესი:

მოამზადეთ იგრედიენტები. აიღეთ დარბილებული კარაქი, კვერცხიც წინასწარ გამოიღეთ მაცივრიდან. დაიმახსოვრეთ,  საუკეთესო ნაცხობის მოსამზადებლად სასურველია ყველა იგრედიენტი იყოს ოთახის ტემპერატურის. აგრეთვე მოამზადეთ ერთი დიდი ქვაბი და მეორე- პატარა. გირჩევთ, რომ ფქვილი წინასწარ გაცრათ.

დიდ ქვაბში ჩაასხით ცოტა წყალი და დადგით ცეცხლზე. პატარა ქვაბში ათქვიეთ კვერცხი და შაქარი, დაამატეთ გამდნარი კარაქი, თაფლი, სოდა და ყველაფერი კარგად ათქვიფეთ.

დაიმახსოვრეთ:

1.კარაქი რომ ადვილად გაადნოთ, დაჭერით.

  1. სასურველია თუ თაფლს აწონით, მაგრამ თუ ვერ ახერხებთ, მაშინ სქელი კონსტიტენციის თაფლი აიღეთ 5 ს. კ., ხოლო თხელი-3 ს. კ.

მომზადებული მასა ჩადეთ დიდ ქვაბში, რომელშიდაც წყალი დუღს და ფრთხილად ურიეთ, სანამ მასა ერთ-ნახევარჯერ არ მოიმატებს და გამუქდება. ამ პროცეს დაახლოებით 15 წუთი დასჭირდება. თანდათანობით დაამატეთ ფქვილის 1/3 ნაწილი და  განუწყვეტელი მორევით თუშეთ 1 წუთის განმავლობაში. მასა გამოვა თხელი, გადმოდგით ორთქლიდან და შეურიეთ დარჩენილი ფქვილი. ნაზი, რბილი და თაფლიანი ცომი გაყავით რვა ნაწილად, თითოეული გუნდა დაახლოებით 160 გრ-ს უნდა იწონიდეს. გუნდები გაახვიეთ ცელოფანში და 15-20 წუთით შედეთ მაცივარში, რათა უფრო იოლი იყოს მათი გაბრტყელება.

გაბრტყელებული ცომი დაახლოებით 1 მმ სისქისაა და ჩანგლით დაჩხვლიტეთ, რათა  თანაბრად ამოვიდეს და ფირფიტის ზედაპირი იყოს გლუვი. ფენას მიეცით მრგვალი ფორმა, შეგიძლიათ იმავე ფორმით გამოჭრათ, რომელშიდაც უნდა გამოაცხოთ და ჩადეთ ყალიბში. ფირფიტა გამოაცხვეთ 4-7 წუთის განმავლობაში 180 გრადუს ტემპერატურაზე.

გამომცხვარ ფირფიტებს ნაპირები ჩამოაჭერით, დაფხვენით რადგან ტორტის მოსართავად დგჭირდებათ.

კრემის მომზადება:

არაჟანი კარგად ათქვიფეთ და თანდათან დაამატეთ შაქარი (უმჟობესია შაქრის ფხვნილს თუ გამოიყენებთ). კრემი გამოდის ძალიან ნაზი და ჰაეროვანი.

ჯერ პირველ ფენას წაუსვით, დაახლოებით 7-8 ს. კ.  კრემი, მერე- მეორეს და ასე შემდეგ. ასევე დაკრემეთ გვერდებიც და მოაყარეთ დაფხვნილი ჩამონაჭრელები.

მოამზადეთ ტორტი მედოგი, ისიამოვნეთ მისი საოცარი გემოთი და გაიხსენეთ ბავშვობა.